3 toepassingen van een simpel fotolijstje voor (product)foto's

Een volledig uitgeruste fotostudio is leuk, maar niet voor iedereen de realiteit. Creatief omgaan met wat je al in huis hebt liggen kan gelukkig een groot verschil maken. 

Zo oefende ik vandaag met het fotograferen van een wit product op een witte ondergrond. Omdat ik  geen geschikte tafel had om als ondergrond te dienen, besloot ik een fotolijstje uit elkaar te halen.

In de fotoshoot die ik beschrijf heb ik de luxe dat ik studioflitsers heb, maar spullen creatief inzetten voor je foto's kan natuurlijk altijd!

1 - glazen 'tafelblad'

Twee glazen en het glas uit het fotolijstje vormden samen een 'tafel'. Daarmee kon ik een strakke witte omgeving voor het product creëren, en als bonus geeft een glazen ondergrond een reflectie.

glazenondergrond

2 - de achterkant van het lijstje als 'flag'

Als je wilt voorkomen dat er op een bepaalde plek licht valt, kun je gebruikmaken van een zogenaamde flag. Door licht te blokkeren met flags kun je de belichting wat meer naar je hand zetten. Dit deed ik met de achterkant van het lijstje en een zwart vel papier wat al in de lijst zat (door het zwart werd er geen kleur op het product gereflecteerd, wat met de kartonkleur misschien wel was gebeurd).

flag
Links: zonder flag, het licht van achter zorgt voor vage randen (links en rechts). Rechts: met flags, de randen zijn strak (dit is onder andere handig als het product ooit nog 'uitgeknipt' moet worden om het op een andere achtergrond te photoshoppen).

Links: zonder flag, het licht van achter zorgt voor vage randen (links en rechts).
Rechts: met flags, de randen zijn strak (dit is onder andere handig als het product ooit nog 'uitgeknipt' moet worden om het op een andere achtergrond te photoshoppen).

3 - de lijst als diffusiescherm 

Ok, hier had ik een wit a4'tje bij nodig, maar dat zullen veel van jullie wel in huis hebben. Het papier kan je in het lijstje (wat je er na punt 1 en 2 nog van over hebt) plakken, en je hebt een klein diffusiescherm. Als je deze tussen een felle lichtbron en je onderwerp zet, zal het je 'zachter' licht geven. De overgang tussen licht en schaduw zal wat geleidelijker zijn.

diffusielijstje

Bonus - lijstje met wit papier als reflectiescherm

Nu je toch al een wit vel papier in je lijstje hebt zitten, kun je dit ook gebruiken om licht terug te kaatsen naar je onderwerp, om bijvoorbeeld schaduwen wat op te lichten.

Mijn uiteindelijke setup en resultaat

Het diffussiescherm heb ik uiteindelijk niet gebruikt, omdat de batterijen van mijn kleine flitser op waren en ik niet wilde wachten op het opladen. De studiofliters waren al voorzien van softboxen, waardoor het diffusiescherm overbodig was.

Helmaal links: flitser met softbox, gericht op de voor- en linkerzijkant van de tube. Links: 2e flitser met softbox, gericht op het achter-/ondergrond-papier. Op tafel: groot vel wit papier als achter-/ondergrond; lijstje en zwarte agenda als flags; glazen en glas van het lijstje als 'tafel'. Rechts: camera op statief met draadloze flits-aansturing.

Helmaal links: flitser met softbox, gericht op de voor- en linkerzijkant van de tube.
Links: 2e flitser met softbox, gericht op het achter-/ondergrond-papier.
Op tafel: groot vel wit papier als achter-/ondergrond; lijstje en zwarte agenda als flags; glazen en glas van het lijstje als 'tafel'.
Rechts: camera op statief met draadloze flits-aansturing.

Het eindresultaat. Ik heb het stuk van de foto waar de glazen niet op te zien waren uitgeknipt en dat weer opgevuld met wit. Omdat de achtergrond bij de tube al wit was is er niets van te zien.

Het eindresultaat. Ik heb het stuk van de foto waar de glazen op te zien waren uitgeknipt en dat weer opgevuld met wit. Omdat de achtergrond bij de tube al wit was is er niets van te zien.