Styling van een burgerbroodje

Vandaag bladerde ik foto's van m'n laatste fotoshoot door en zag ik als een stop motion filmpje een burger opgebouwd worden. Omdat ik het verloop van de styling er zo leuk in terug zag besloot ik ze hier als allereerste blogpost te plaatsen en er iets bij te vertellen.

Mijn food shoots beginnen altijd met het neerzetten van de ondergrond, achtergrond en props, waarna ik de belichting alvast grof instel. Zo kan ik tijdens het proces steeds goed beoordelen hoe het er in de uiteindelijke foto uit gaat zien. In dit geval had ik ook vast een broodje belegd om te kijken welke volgorde van beleg ik het mooist vond. De mooiste broodjes en burgers bewaarde ik natuurlijk voor de shoot. De uiteindelijke, mooiste versie van (delen van) het gerecht wordt ook wel de hero genoemd.
Het samenstellen en stylen van de hero kun je hieronder zien.

Samenstelling en styling van een broodje met de VeganChallenge bruine bonenburger 

Het overkomt me vaak dat ik halverwege de shoot merk dat wat ik in gedachte had toch niet werkt, en ik alles verplaats en opnieuw style. Deze shoot was in die zin meer een uitzondering dan de regel. Als je zelf food foto's maakt - durf vooral van je plannen af te stappen :)

Bij het plaatsen van het broodje vond ik het vooral belangrijk dat het hele broodje goed zichtbaar was (dus geen bakpapier ervoor) en 'ie mooi tussen de aardappelpartjes en olijven op de achtergrond uitkwam.
Bij het beleggen van het broodje heb ik geprobeerd om kleuren en structuren af te wisselen, zodat elke laag voldoende opvalt. De burger wilde ik qua hoogte in het midden hebben, want daar was het recept voor. De onderste helft van het broodje en de burger wilde ik niet te veel afdekken, dus de onderste sla en de tomaten mochten niet te ver naar voren liggen. De gegrilde groenten, tomaten en bovenste laag sla hebben we her en der uit laten steken zodat ze goed herkenbaar waren en het silhouet van het broodje niet te saai werd. 
Het enige dat nog miste op het broodje waren de sauzen. De keuze voor 2 verschillende was vooral voor de kleur (ik houd helemaal niet van ketchup). Sauzen die een beetje uit een broodje lopen geven wat 'beweging' aan de foto en vullen eventuele lege plekken mooi op.
Van een net (af)gebakken broodje snijd je de knapperige korst natuurlijk niet zomaar zonder kruimels door, dus die maakten voor mij het plaatje af.
Sauzen, kruimels e.d. voeg ik als het kan altijd als laatste toe, want die kunnen alles verpesten. Het is soms heel moeilijk om verkeerd geplaatste saus of een teveel aan kruimels weer goed weg te krijgen. In dit geval was ik niet blij met de klodder mayo aan de rechterkant, dus heb ik die wat kunnen verstoppen met de eikenbladsla.

Zo, dat was m'n eerste blog hier. Hopelijk viel het niet tegen, zo zonder motorolie, sprays en andere dingen die je soms leest over voedselfotografie. 
Ik weet niet of en hoe vaak ik hier zal schrijven, maar als je vragen hebt of een verzoek voor een volgende blogpost, laat het me gerust weten!

Ohja, en deze burgers zijn echt heel lekker, zeker op zo'n goed belegd broodje!